A sütés nélküli desszertek világa egy igazi áldás a konyhában, különösen akkor, ha idő szűkében vagyunk, vagy éppen nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Ezek a receptek nem csak gyorsak és egyszerűek, hanem rendkívül sokoldalúak is, így könnyedén megtalálhatjuk a számunkra tökéletes ízkombinációt.
A sütés nélküli desszertek egyik legnagyobb előnye, hogy minimális előkészületet igényelnek. Gyakran elegendő csupán néhány alapanyag, egy tál és egy hűtő, hogy valami igazán finomat varázsoljunk az asztalra. Gondoljunk csak a krémes pohárkrémekre, a ropogós kekszalapú tortákra, vagy a friss gyümölcsökkel gazdagított édességekre.
Sokszor a legfinomabb ízekhez sem kell bonyolult eljárásokat követnünk. A sütés nélküli desszertek bizonyítják, hogy a kevesebb néha több. A minőségi alapanyagok, mint például a jó minőségű csokoládé, a friss tejszín vagy a szezonális gyümölcsök önmagukban is képesek felejthetetlen ízélményt nyújtani.
A sütés nélküli desszertek nem csak az időspórolás bajnokai, hanem a kreativitásunkat is szárnyra kelthetik.
Engedjük szabadjára a fantáziánkat, és kísérletezzünk bátran különböző ízekkel és textúrákkal! Használjunk kekszeket, gyümölcsöket, joghurtot, pudingot, tejszínt, csokoládét – a lehetőségek szinte végtelenek. A sütés nélküli desszertek tökéletesek arra, hogy improvizáljunk, és a rendelkezésünkre álló alapanyagokból alkossunk valami újat és izgalmasat.
A sütés nélküli desszertek előnyei: gyorsaság, egyszerűség, egészségtudatosság
Sütés nélküli desszertek világa igazi áldás a rohanó hétköznapokban. Gyorsaságuk vitathatatlan előny, hiszen percek alatt varázsolhatunk asztalra valami édeset. Egyszerűségük pedig abban rejlik, hogy kevés hozzávalóból, bonyolult konyhai eszközök nélkül is elkészíthetők.
Az egészségtudatos szemléletmód is könnyen beilleszthető, hiszen választhatunk friss gyümölcsöket, joghurtot, zabpelyhet, magvakat alapanyagként. Így a bűntudat is kisebb, miközben élvezzük az édes ízeket.
A sütés nélküli desszertekkel időt spórolunk, egészségesebben étkezhetünk, és a konyhánk sem melegszik fel a nyári hőségben.
Gondoljunk csak egy egyszerű túrókrémre gyümölcsökkel, egy pohár görög joghurtra mézzel és dióval, vagy egy gyors csokis-kekszes desszertre. Mindezek kevesebb időt igényelnek, mint egy hagyományos sütemény elkészítése és megsütése.
Ráadásul a sütés nélküli receptek gyakran kreatívabbak is lehetnek, hiszen a hagyományos sütési szabályok nem korlátoznak minket. Kísérletezhetünk különböző ízekkel és textúrákkal, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabb kombinációt.
Eszközök és alapanyagok, amikre szükséged lesz
Ahhoz, hogy a 12 sütés nélküli desszert elkészítése valóban pillanatok alatt menjen, érdemes előre felkészülni a szükséges eszközökkel és alapanyagokkal. A legtöbb recepthez elegendő egy keverőtál, egy habverő (vagy egy elektromos mixer), és néhány mérőeszköz (pohár, kanál, mérleg). Szükség lehet még formákra is, például poharakra, tálkákra, vagy akár egy tortaformára, ha valamilyen réteges desszertet készítünk.
Az alapanyagok tekintetében a kekszek (pl. háztartási keksz, zabkeksz) szinte minden sütés nélküli desszert alapját képezhetik. Emellett gyakran használunk tejszínt, mascarponét, túrót, joghurtot, és különböző gyümölcsöket. A csokoládé (ét-, tej-, vagy fehér) szintén elengedhetetlen, ahogy a vaj vagy a margarin a kekszes alapokhoz.
A siker kulcsa a minőségi alapanyagokban rejlik!
Ne feledkezzünk meg a cukorról sem (porcukor, kristálycukor, nádcukor), valamint a különböző aromákról (vanília, rum), és a zselatinról vagy agar-agarról, ha valamilyen kocsonyás állagú desszertet szeretnénk készíteni. A növényi alapú alternatívák (pl. növényi tejszín, növényi joghurt) is kiválóan használhatók a receptekben.
Érdemes továbbá beszerezni díszítőelemeket is, mint például csokoládéforgácsot, kókuszreszeléket, friss gyümölcsöket, vagy akár ehető virágokat, hogy a desszert ne csak finom, hanem szép is legyen.
Recept 1: Villámgyors csokis pohárkrém

Ez a villámgyors csokis pohárkrém tökéletes választás, ha hirtelen édességre vágysz, és nincs időd sütni. A recept egyszerű, a hozzávalók pedig szinte mindig megtalálhatók a kamrában.
Hozzávalók:
- 250 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 100 g étcsokoládé (legalább 70%-os)
- 50 g porcukor (ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- Kakaópor a szóráshoz (opcionális)
- Babapiskóta vagy keksz a rétegezéshez (opcionális)
Elkészítés:
- A csokoládét gőz felett vagy mikróban olvaszd fel. Ügyelj, hogy ne égjen meg!
- A mascarponét, a habtejszínt, a porcukrot és a vaníliás cukrot egy tálban keverd össze.
- Add hozzá a felolvasztott csokoládét a krémhez, és alaposan dolgozd össze.
- Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még porcukrot.
- Rétegezd a krémet poharakba babapiskótával vagy keksszel.
- Szórd meg a tetejét kakaóporral.
- Legalább 30 percig hűtsd a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: Ha nincs mascarponéd, használhatsz túrót is, de előtte passzírozd át, hogy krémesebb legyen.
A csokis pohárkrém variálható gyümölcsökkel, például málnával vagy cseresznyével is.
A recept gluténmentes változata elkészíthető gluténmentes keksszel vagy babapiskótával.
Tálalás:
A pohárkrémet hidegen tálaljuk. Díszítheted friss gyümölcsökkel, csokoládéforgáccsal vagy tejszínhabbal.
Recept 2: Krémes túrórudi torta sütés nélkül
Ez a krémes túrórudi torta tökéletes választás, ha valami gyorsan elkészíthető, de mégis látványos desszertre vágysz. A sütőt sem kell bekapcsolnod hozzá!
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 200 g tejföl
- 150 g porcukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 200 g étcsokoládé
- 50 g vaj
- 250 g keksz (pl. Győri Édes)
- Kb. 1 dl tej (a kekszhez)
Elkészítés:
- A kekszet törd apró darabokra, vagy zúzd le. Locsold meg a tejjel, hogy nedves, de ne túl ázott legyen. Ezt képezi majd a torta alapját.
- Egy kerek tortaforma aljába (kb. 20-22 cm átmérőjű) nyomkodd bele a kekszes alapot.
- A túrót, tejfölt, porcukrot, vaníliás cukrot és a citromhéjat egy tálban alaposan keverd össze.
- A túrós krémet egyenletesen oszlasd el a kekszes alapon.
- Az étcsokoládét a vajjal együtt vízgőz felett olvaszd fel.
- A felolvadt csokoládét egyenletesen öntsd a túrós krém tetejére.
- Helyezd a tortát a hűtőbe legalább 3-4 órára, hogy a krém megdermedjen és a csokoládé megkeményedjen.
Tipp: Díszítheted reszelt csokoládéval, gyümölcsökkel, vagy akár túrórudi darabokkal is.
Ez a torta nemcsak finom, de a gyerekek is imádni fogják, hiszen a túrórudi ízvilágát idézi!
Variációk:
- Készítheted laktózmentes túróval és tejföllel is.
- A kekszes alapot helyettesítheted darált keksszel és olvasztott vajjal.
- A túrós krémbe keverhetsz apróra vágott aszalt gyümölcsöt vagy csokoládédarabokat.
Jó étvágyat!
Recept 3: Gyümölcsös joghurtdesszert rétegezve
A gyümölcsös joghurtdesszert egy villámgyors és frissítő választás, ha nincs időd sütni. Az elkészítése mindössze 10 percet vesz igénybe, és a végeredmény lenyűgöző.
Hozzávalók:
- 500g görög joghurt (vagy bármilyen kedvenc joghurt)
- 2 evőkanál méz (vagy agave szirup)
- 200g vegyes gyümölcs (eper, málna, áfonya, banán – ízlés szerint)
- 50g granola vagy zabkeksz morzsa
Elkészítés:
- Keverd össze a joghurtot a mézzel egy tálban.
- Készíts elő egy szép poharat vagy tálat.
- Rétegezd a joghurtot a gyümölcsökkel és a granolával. Kezd a joghurttal, majd jöjjön a gyümölcs, végül a granola. Ismételd a rétegezést, amíg a pohár meg nem telik.
- A tetejét díszítsd friss gyümölcsökkel és egy kevés granolával.
Ez a desszert nem csak finom, de a benne lévő joghurt és gyümölcsök révén egészséges is!
Tipp: Használhatsz fagyasztott gyümölcsöt is, ha éppen nincs friss a kezed ügyében. A fagyasztott gyümölcsöt hagyd egy kicsit kiolvadni, mielőtt felhasználnád.
A variációk száma végtelen! Próbáld ki különböző gyümölcsökkel, magvakkal vagy akár egy kevés csokoládéforgáccsal is. A lényeg, hogy a saját ízlésedre szabd a receptet.
Ez a desszert tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár egy könnyű vacsorára is. Gyors, egyszerű és finom – mi kell még?
Recept 4: Energiabomba: Datolyás-diós golyók
Datolyás-diós golyók: az energiabomba, ami pillanatok alatt feltölt! Ha gyorsan kell egy egészséges és finom édesség, ez a tökéletes választás. Nincs sütés, nincs bonyolult előkészület, csak pár perc és kész.
Hozzávalók:
- 200g puha, kimagozott datolya
- 100g darált dió (lehet mandula vagy mogyoró is)
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál kókuszolaj (opcionális)
- Csipet só
Elkészítés:
- A datolyát tedd egy aprítóba, és pürésítsd. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis vizet.
- Add hozzá a darált diót, kakaóport, kókuszolajat és a sót. Keverd össze alaposan.
- Formázz a masszából apró golyókat.
- Opcionálisan forgasd meg őket kakaóporban, kókuszreszelékben vagy darált dióban.
- Hűtsd legalább 30 percig a hűtőben, hogy jobban összeálljanak.
Ez a recept remekül variálható! Próbáld ki különböző magvakkal, fűszerekkel (pl. fahéj, gyömbér) vagy akár aszalt gyümölcsökkel.
A datolya természetes édessége és a dió tápláló zsírtartalma garantálja, hogy ez a desszert nem csak finom, hanem energiát is ad. Tökéletes választás edzés előtt vagy után, de akár a délutáni kávé mellé is.
A kókuszolaj hozzáadása lágyabb állagot biztosít, de el is hagyható. Ha nincs aprítód, a datolyát késsel is apróra vághatod, de ebben az esetben kicsit darabosabb lesz a végeredmény. Jó étvágyat!
Recept 5: Raffaello házilag, sütés nélkül

Raffaello házilag, sütés nélkül – egy igazi klasszikus, ami elkészítése meglepően egyszerű, és tökéletes, ha valami édesre vágysz, de nincs kedved sütni.
Hozzávalók:
- 250 g kókuszreszelék
- 1 doboz sűrített tej (kb. 400 g)
- 50 g vaj
- 100 g hántolt mandula
- Opcionális: vanília aroma
Elkészítés:
- A vajat olvaszd meg egy serpenyőben, majd keverd hozzá a sűrített tejet.
- Add hozzá a kókuszreszelék kétharmadát a sűrített tejes keverékhez. Ha szeretnéd, tegyél bele egy kevés vanília aromát is.
- Keverd alaposan össze, amíg egy sűrű masszát nem kapsz.
- Hagyd a masszát a hűtőben legalább 2 órán át, hogy kellően megszilárduljon.
- Ha a massza kellően lehűlt, formázz belőle kis golyókat. A közepükbe tegyél egy-egy mandulát.
- A golyókat forgasd meg a maradék kókuszreszelékben, hogy mindenhol befedje.
- Helyezd a kész Raffaello golyókat egy tálcára, és tedd vissza a hűtőbe legalább 30 percre, hogy teljesen megszilárduljanak.
Ez a recept azért nagyszerű, mert szinte bármilyen alkalomra tökéletes, és a gyerekek is imádják!
Tippek:
- Ha a massza túl lágy lenne, adj hozzá még több kókuszreszeléket.
- A mandula helyett használhatsz más olajos magvakat is, például mogyorót vagy diót.
- A Raffaello golyókat légmentesen záródó dobozban tárold a hűtőben, így akár egy hétig is elállnak.
A házi Raffaello elkészítése nem csak gyors, de sokkal olcsóbb is, mint a bolti változat, ráadásul pontosan tudod, mi van benne.
Recept 6: Mentás-lime-os sajttorta pohárban
Ez a mentás-lime-os sajttorta pohárban egy frissítő és könnyed desszert, ami tökéletes választás a meleg napokra. Az elkészítése pedig rendkívül egyszerű, így akár egy hirtelen jött vendégségre is gyorsan összedobhatod.
Hozzávalók:
- 200g darált keksz (pl. zabkeksz vagy digestive)
- 80g olvasztott vaj
- 500g mascarpone sajt
- 150g porcukor
- 2 lime reszelt héja és leve
- Egy csokor friss menta apróra vágva
- Opcionális: tejszínhab a díszítéshez
Elkészítés:
- Keverd össze a darált kekszet az olvasztott vajjal. Ez lesz a poharak aljára kerülő alap.
- Egy másik tálban keverd simára a mascarpone sajtot a porcukorral.
- Add hozzá a lime reszelt héját és levét, valamint az apróra vágott mentát a sajtos krémhez. Keverd alaposan össze.
- Oszlasd el a kekszes alapot a poharak aljára. Nyomkodd le egy kicsit, hogy tömör legyen.
- Rétegezd a mentás-lime-os sajtkrémet a kekszes alapra.
- Hűtsd a poharakat legalább 2 órán keresztül a hűtőben, hogy a krém megszilárduljon.
- Tálalás előtt díszítheted tejszínhabbal, lime szeletekkel és friss mentával.
A lime és a menta kombinációja igazán különleges ízt kölcsönöz a klasszikus sajttortának. Ha valaki nem szereti a mentát, helyettesítheti citromfűvel vagy akár el is hagyhatja.
A mentás-lime-os sajttorta pohárban egy könnyen variálható desszert, ami a vendégek kedvence lesz!
A kekszes alap helyett használhatsz akár aprított babapiskótát is. A krém édességét a lime savanyúságához igazíthatod, ízlés szerint.
Tipp: A poharakat előre elkészítheted, így a vendégek érkezése előtt már csak a díszítéssel kell foglalkoznod.
Recept 7: Oreo kekszes pohárkrém
Az Oreo kekszes pohárkrém egy villámgyorsan elkészíthető, krémes és ropogós édesség, mely tökéletes választás, ha váratlan vendégek érkeznek, vagy egyszerűen csak valami finomra vágysz. A recept egyszerűségének köszönhetően a gyerekek is bevonhatók az elkészítésébe.
Hozzávalók:
- 250g mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 50g porcukor
- 1 csomag Oreo keksz (kb. 15-20 db)
- 50g olvasztott vaj (opcionális, a kekszes alaphoz)
Elkészítés:
- Az Oreo kekszeket törd durvára. Ha kekszes alapot szeretnél, kb. 8-10 kekszet morzsolj össze teljesen, és keverd össze az olvasztott vajjal. Ezt a keveréket oszd el a poharak aljában.
- A mascarponét keverd ki a porcukorral.
- A habtejszínt verd kemény habbá.
- Óvatosan forgasd össze a mascarponés krémet a tejszínhabbal.
- Rétegezd a krémet és a durvára tört Oreo kekszet a poharakba. Kezdheted krémmel, majd keksz, és így tovább. A tetejére krém kerüljön, amit Oreo darabokkal díszíthetsz.
- Hűtőben legalább 30 percig pihentesd, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: A krémbe is keverhetsz apróra tört Oreo darabokat a még intenzívebb ízélményért.
Ez a desszert nem csak finom, hanem rendkívül látványos is, így bármilyen alkalomra tökéletes választás.
Variációk:
- Használhatsz más kekszeket is Oreo helyett, például zabkekszet vagy csokis kekszet.
- Ízesítheted a krémet vanília kivonattal, rumaromával vagy kávéval.
- Szórhatsz a tetejére csokireszeléket, kakaóport vagy kókuszreszeléket.
Ez a recept egy nagyszerű kiindulópont, melyet a saját ízlésedre formálhatsz. Kísérletezz bátran!
Recept 8: Epres-mascarponés pohárdesszert
Recept 8: Epres-mascarponés pohárdesszert
Ez a pohárdesszert a tökéletes választás, ha valami gyorsra és látványosra vágysz. A friss eper és a krémes mascarpone kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan. Az elkészítése pedig annyira könnyű, hogy még a kezdők is bátran belevághatnak.
Hozzávalók:
- 500g friss eper
- 250g mascarpone sajt
- 100ml tejszín (30% feletti zsírtartalom)
- 50g porcukor (ízlés szerint)
- 1 csomag babapiskóta
- Kevés tej a babapiskóta meglocsolásához
Elkészítés:
- Az epret mosd meg, távolítsd el a csumáját, majd vágd apró kockákra. Néhány szemet tegyél félre a díszítéshez.
- A mascarponét keverd habosra a porcukorral.
- A tejszínt verd kemény habbá.
- Óvatosan forgasd össze a mascarponés krémet a tejszínhabbal.
- A babapiskótákat mártsd rövid időre tejbe. Ne áztasd el teljesen, csak locsold meg!
- Rétegezd a poharakba: babapiskóta, eper, mascarponés krém. Ezt ismételd, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejét díszítsd a félretett eperrel.
- Tedd a hűtőbe legalább 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: Ha szeretnéd még izgalmasabbá tenni, adhatsz hozzá egy kevés citromhéjat a mascarponés krémhez. Vagy használhatsz más gyümölcsöt is, például málnát, áfonyát vagy barackot.
A mascarpone sajt helyettesíthető krémsajttal is, de a végeredmény nem lesz olyan krémes.
Ez a desszert nem csak finom, de rendkívül mutatós is. Tökéletes választás vendégváráshoz vagy egy egyszerű hétvégi édességnek.
Recept 9: Banános-karamellás pohárkrém

A banános-karamellás pohárkrém tökéletes választás, ha egy gyors és édes desszertre vágyunk. Az elkészítése kevesebb, mint 15 percet vesz igénybe, és a végeredmény garantáltan leveszi a lábáról a vendégeket.
Hozzávalók:
- 2 érett banán
- 2 dl tejszín
- 10 dkg mascarpone
- 5 dkg karamellkrém (vagy sós karamellkrém a merészebbeknek)
- 5 dkg babapiskóta (opcionális)
- Csokoládé reszelék a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
- A banánokat karikázzuk fel.
- A tejszínt verjük kemény habbá.
- A mascarponét keverjük össze a karamellkrémmel.
- Óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot a mascarponés krémbe.
A pohárkrém titka a rétegezésben rejlik!
Rétegezés:
- A poharak aljára tegyünk néhány karika banánt. Ha használunk babapiskótát, azt is tördeljük ide.
- Erre kanalazzunk a karamellás krémből.
- Ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejét díszítsük banánkarikákkal és csokoládé reszelékkel.
Tálalás előtt legalább 30 percet hűtsük a hűtőben. Így az ízek jobban összeérnek, és a krém is kellemesen lehűl. A sós karamellkrém különleges ízvilágot ad a desszertnek, érdemes kipróbálni!
Recept 10: Sós karamellás brownie sütés nélkül
Recept 10: Sós karamellás brownie sütés nélkül – az édesszájúak álma, pillanatok alatt!
Ez a desszert tökéletes választás, ha hirtelen vendégek érkeznek, vagy egyszerűen csak valami édesre vágysz, de nincs kedved a sütővel bajlódni. A sós karamell és a gazdag brownie kombinációja ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
- 200g étcsokoládé
- 120g vaj
- 400g sűrített tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 150g keksz (pl. Oreo, Győri Édes)
- Sós karamell szósz (bolti vagy házi készítésű)
- Tengeri só a tetejére
Elkészítés:
- Olvasszuk meg a csokoládét és a vajat vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben.
- Keverjük hozzá a sűrített tejet és a vanília kivonatot. Alaposan dolgozzuk össze.
- Tördeljük durvára a kekszeket, és adjuk a csokoládés keverékhez.
- Öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tálba.
- Locsoljuk meg a tetejét sós karamell szósszal, és szórjuk meg tengeri sóval.
- Helyezzük a hűtőbe legalább 2 órára, amíg teljesen megdermed.
Ez a brownie sütés nélkül is ugyanolyan gazdag és ízletes, mint a hagyományos változat. A sós karamell pedig egy különleges csavart ad hozzá.
Tipp: A kekszeket variálhatod ízlésed szerint. Használhatsz másmilyen kekszet vagy akár diót is.
Ez a recept nagyon egyszerű, és a végeredmény garantáltan lenyűgöző lesz. Próbáld ki te is!
Recept 11: Málnás-fehércsokis pohárkrém
A málnás-fehércsokis pohárkrém egy igazi ínyencség, ami pillanatok alatt elkészíthető, és garantáltan levesz mindenkit a lábáról. Tökéletes választás, ha gyorsan valami különlegesre vágysz.
Hozzávalók:
- 250g mascarpone
- 200ml habtejszín
- 100g fehér csokoládé
- 250g málna (friss vagy fagyasztott)
- 50g porcukor (ízlés szerint)
- Egy csomag babapiskóta (opcionális)
Elkészítés:
- A fehér csokoládét vízgőz felett olvaszd fel, majd hagyd kicsit hűlni.
- A mascarponet keverd ki a porcukorral.
- A habtejszínt verd kemény habbá.
- Óvatosan forgasd össze a mascarponet, a felvert tejszínt és az olvasztott, de már nem forró fehér csokoládét.
- A málnát törd össze villával, de ne teljesen pépesre. Hagyj benne darabokat!
- A poharak aljára tegyél egy réteg babapiskótát (ha használsz), majd rétegezd a krémet és a málnát.
- A tetejére is krém kerüljön, amit díszíthetsz friss málnával vagy reszelt fehér csokoládéval.
A málnás-fehércsokis pohárkrém titka a minőségi alapanyagokban és a tökéletes arányokban rejlik.
Tipp: Ha nincs időd babapiskótát használni, helyettesítheted aprított keksszel vagy akár el is hagyhatod. A lényeg, hogy a krém és a málna íze domináljon.
A pohárkrémet legalább 30 percig hűtsd a hűtőben, mielőtt tálalod. Így az ízek jobban összeérnek, és a krém is szilárdabb lesz.
Variációk:
- Használhatsz más bogyós gyümölcsöt is, például áfonyát vagy szedret.
- A fehér csokoládé helyett használhatsz tejcsokoládét vagy étcsokoládét is.
- Készítheted nagyobb tálban is, nem csak poharakban.
Recept 12: Avokádós csokoládé mousse
Recept 12: Avokádós csokoládé mousse – a tökéletes, bűntudatmentes édesség, ami pár perc alatt elkészül! Ez a sütés nélküli desszert ideális választás, ha gyorsan szeretnél valami finomat varázsolni az asztalra, ráadásul tele van egészséges zsírokkal és antioxidánsokkal.
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó
- 1/2 csésze kakaópor
- 1/2 csésze növényi tej (pl. mandula-, szója-, vagy kókusztej)
- 1/4 csésze juharszirup vagy agave nektár (ízlés szerint)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Csipet só
- Opcionális: csokoládéforgács, friss gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
- Az avokádót vágd ketté, távolítsd el a magot és kanalazd ki a húsát.
- Tedd az avokádót, kakaóport, növényi tejet, juharszirupot (vagy agave nektárt), vanília kivonatot és sót egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe.
- Turmixold simára, amíg krémes állagot nem kapsz. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kis növényi tejet.
- Kóstold meg és ízlés szerint adj hozzá több édesítőt vagy kakaóport.
- Oszd el a mousse-t tálkákba vagy poharakba.
- Hűtsd legalább 30 percig a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek és a mousse kissé megszilárduljon.
- Tálalás előtt díszítsd csokoládéforgáccsal vagy friss gyümölccsel.
Ez a mousse nagyon sokoldalú. Kísérletezhetsz különböző ízekkel, például adhatsz hozzá egy kis menta kivonatot, narancshéjat vagy egy csipetnyi chiliport.
Az avokádó semleges íze miatt nem fogod érezni, hogy zöldséget eszel, csak a gazdag, csokoládés íz fog dominálni.
Tipp: Ha nincs turmixgéped, egy villával is összetörheted az avokádót, majd kézzel keverd össze a többi hozzávalóval. Az állaga nem lesz olyan sima, de az íze így is finom lesz.
Ez a desszert vegetáriánusoknak, vegánoknak és gluténmentes diétát követőknek is tökéletes választás. Az avokádó helyettesíti a hagyományos mousse-ban használt tejszínt, így sokkal egészségesebb alternatívát kínál.