Valljuk be, ki ne unta volna már a jégsalátából, paradicsomból és uborkából álló salátát? Pedig a saláta nem kell, hogy unalmas legyen! Sőt, egy jól elkészített saláta lehet a nap fénypontja, tele ízekkel, textúrákkal és tápanyagokkal. Ahelyett, hogy a szokásos, íztelen variációkhoz ragaszkodnánk, miért ne fedeznénk fel új, izgalmas recepteket?
Az unalmas saláták nemcsak a tányéron, de a hangulatunkon is rontanak. Az ízletes, változatos saláták viszont energiával töltenek fel, és segítenek abban, hogy örömmel fogyasszuk a zöldségeket.
A kulcs az alapanyagok kreatív kombinálásában rejlik. Gondoljunk csak a friss gyümölcsökre, a ropogós diófélékre, a krémes sajtokra vagy a pikáns öntetekre! Ezekkel az egyszerű hozzávalókkal is képesek vagyunk egy egészen új dimenziót nyitni a saláták világában. Ne féljünk kísérletezni a különböző zöldségekkel sem! A rukkola, a spenót, a madársaláta mind-mind más ízélményt nyújtanak.
Ráadásul egy finom saláta nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem az egészségünkre is jótékony hatással van. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk számára. A következő 8 recepttel bebizonyítjuk, hogy a saláta lehet izgalmas, finom és tápláló egyszerre. Készülj fel, hogy elfelejtsd az unalmas salátákat!
A tökéletes saláta alapjai: Frissesség, minőség és változatosság
A saláták világa sokkal izgalmasabb, mint gondolnánk! Ahhoz, hogy elkerüljük az unalmas salátákat, a frissességre, a minőségi alapanyagokra és a változatosságra kell törekednünk. Ezek a kulcsok a tökéletes saláta elkészítéséhez.
Először is, a friss zöldségek elengedhetetlenek. A ropogós saláta alapja a frissen szedett, vagy a piacon gondosan kiválasztott zöldség. Kerüljük a fonnyadt, sérült leveleket.
Másodszor, ne féljünk kísérletezni a különböző textúrákkal és ízekkel. A saláta nem csak a zöld levelekről szól. Adhatunk hozzá ropogós dióféléket, krémes avokádót, édes gyümölcsöket, vagy akár grillezett húst is.
A változatosság érdekében próbáljunk ki különböző önteteket is. A bolti öntetek helyett készítsünk sajátot, így elkerülhetjük a felesleges adalékanyagokat és finomíthatjuk az ízvilágot a saját ízlésünk szerint.
Harmadszor, a minőségi alapanyagok jelentik a különbséget. Egy jó minőségű olívaolaj, egy friss citromlé, vagy egy különleges balzsamecet mind hozzájárulhat a saláta ízének tökéletesítéséhez.
Nézzük meg, milyen elemekkel tehetjük izgalmassá a salátánkat:
- Fehérjék: Grillezett csirkemell, tofu, hal, főtt tojás, babfélék.
- Szénhidrátok: Quinoa, bulgur, pirított kenyérkockák, édesburgonya.
- Zsírok: Avokádó, diófélék, magvak, olívaolaj.
A saláta nem csak köret lehet, hanem egy teljes értékű, tápláló étkezés is. A megfelelő arányban összeállított saláta energiát ad, vitaminokkal lát el, és segít abban, hogy jól érezzük magunkat.
A 8 egyszerű és finom recept között biztosan találunk olyanokat, amik inspirálnak minket a saját salátáink megalkotásához. Ne ragadjunk le a megszokottnál, bátran próbáljunk ki új kombinációkat!
1. recept: Mediterrán csicseriborsó saláta sült paprikával és fetával
A mediterrán csicseriborsó saláta egy igazi ízbomba, ami garantáltan feldobja a hétköznapi saláták világát. A sült paprika édessége, a feta sajt sós aromája és a friss fűszernövények tökéletes harmóniát alkotnak ebben a könnyen elkészíthető ételben.
Hozzávalók:
- 1 doboz (kb. 400g) konzerv csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 150g feta sajt, morzsolva
- 1/2 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy koriander, aprítva (opcionális)
Elkészítés:
- A paprikákat alaposan mosd meg, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd őket 200°C-on, amíg a bőrük meg nem feketedik. Ez körülbelül 20-30 percet vesz igénybe.
- A megsült paprikákat tedd egy zárható zacskóba vagy egy tálba, és fedd le. Hagyd őket 10-15 percig hűlni. Ezután könnyen le tudod húzni a héjukat.
- A meghámozott paprikákat vágd csíkokra.
- Egy nagy tálban keverd össze a csicseriborsót, a sült paprika csíkokat, a morzsolt feta sajtot és a vékonyra szeletelt vöröshagymát.
- Egy kisebb tálban készítsd el az öntetet: keverd össze az olívaolajat, a citromlevet, a zúzott fokhagymát, az oregánót, a sót és a borsot.
- Öntsd az öntetet a salátára, és alaposan keverd össze.
- Szórj rá friss petrezselymet vagy koriandert tálalás előtt (opcionális).
Tipp: A saláta még finomabb, ha elkészítés után legalább 30 percig a hűtőben pihenteted, hogy az ízek összeérjenek.
Ez a saláta nem csak finom, de rendkívül tápláló is. A csicseriborsó gazdag fehérjében és rostban, a paprika pedig tele van vitaminokkal. A feta sajt pedig a kalciumforrás.
Ez a mediterrán csicseriborsó saláta tökéletes választás ebédre, vacsorára, vagy akár egy könnyű köretként is.
Variációk:
- Keverhetsz bele aprított olívabogyót a még intenzívebb mediterrán ízvilágért.
- Adj hozzá grillezett cukkinit vagy padlizsánt a még gazdagabb ízélményért.
- Ha szereted a csípőset, tegyél bele egy kevés aprított chili paprikát.
Jó étvágyat!
2. recept: Ázsiai ihletésű uborka saláta szezámmaggal és szójaszósszal

Ez a ropogós és frissítő uborkasaláta tökéletes választás egy könnyű ebédhez vagy a grillezett húsok mellé. Az ázsiai ízeknek köszönhetően garantáltan nem fogsz unatkozni!
Hozzávalók:
- 2 kígyóuborka
- 2 evőkanál rizsecet
- 1 evőkanál szójaszósz (lehetőleg alacsony nátriumtartalmú)
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1/2 teáskanál cukor
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1/2 teáskanál friss gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál pirított szezámmag
- Chilipehely (opcionális)
Elkészítés:
- Az uborkákat alaposan mosd meg. Hámozhatod is, de nem feltétlenül szükséges.
- Vágd az uborkákat vékony karikákra vagy félkarikákra. Ha nagyobb uborkákat használsz, érdemes hosszában félbevágni, majd felszeletelni.
- Egy közepes tálban keverd össze a rizsecetet, szójaszószt, szezámolajat, cukrot, aprított fokhagymát és reszelt gyömbért.
- Add a szeletelt uborkát a tálba, és óvatosan forgasd össze a szósszal, hogy mindenhol bevonja.
- Szórd meg a pirított szezámmaggal. Ha szereted a csípőset, adj hozzá egy kevés chilipehelyet.
- Tálalás előtt legalább 15 percig hagyd állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. Minél tovább áll, annál finomabb lesz!
Tipp: A salátába adhatsz vékonyra szeletelt újhagymát vagy piros kaliforniai paprikát is a még színesebb és ízletesebb végeredményért.
A szezámolaj elengedhetetlen ebben a receptben, hiszen ez adja a jellegzetes ázsiai ízt. Ne hagyd ki!
Variációk:
- Vegetáriánusoknak: A recept alapból vegetáriánus, de ha vegán vagy, győződj meg róla, hogy a szójaszószod nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.
- Fehérjével turbózva: Adhatsz hozzá főtt tojást, tofu kockákat vagy akár grillezett csirkecsíkokat is.
- Édes-savanyú változat: Kicsit több cukorral és egy kevés citromlével édes-savanyú ízt érhetsz el.
Ez a saláta nemcsak finom, hanem rendkívül egyszerű és gyors is elkészíteni. A friss és egészséges hozzávalóknak köszönhetően bűntudat nélkül élvezheted!
3. recept: Quinoa saláta grillezett halloumival, mentával és citrommal
A quinoa saláta grillezett halloumival, mentával és citrommal egy igazi ízbomba, amely egyszerre laktató és frissítő. Tökéletes választás egy könnyű ebédre vagy vacsorára, de akár köretként is megállja a helyét. A quinoa magas fehérjetartalma miatt remek energiaforrás, a halloumi pedig sós, grillezett ízével teszi igazán különlegessé ezt a salátát.
Hozzávalók:
- 1 csésze quinoa
- 2 csésze víz
- 200g halloumi sajt
- 1 csokor friss menta
- 1 citrom (leve és reszelt héja)
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Opcionális: uborka, paradicsom, paprika, avokádó
Elkészítés:
- A quinoát alaposan öblítsük le folyó víz alatt.
- Tegyük egy lábasba a quinoát a vízzel, forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot és főzzük 15 percig, vagy amíg a víz felszívódik. Hagyjuk hűlni.
- Amíg a quinoa fő, készítsük el a halloumit. Szeleteljük fel a sajtot kb. 1 cm vastagságúra.
- Forró serpenyőben (vagy grillen) süssük aranybarnára mindkét oldalát. Figyeljünk, mert hamar megég!
- A mentát aprítsuk fel.
- Egy tálban keverjük össze a kihűlt quinoát, a mentát, a citrom levét és reszelt héját, az olívaolajat, sót és borsot.
- Ha szeretnénk, adhatunk hozzá kockára vágott uborkát, paradicsomot, paprikát vagy avokádót is.
- Tálaláskor tegyük a salátára a grillezett halloumi szeleteket.
Tippek:
- A quinoa főzéséhez használhatunk zöldséglevest is a víz helyett, így még ízletesebb lesz.
- A halloumi helyett használhatunk feta sajtot is, de ebben az esetben ne grillezzük, hanem egyszerűen morzsoljuk rá a salátára.
- A menta helyett használhatunk petrezselymet vagy koriandert is, ízlés szerint.
- A salátát frissen tálaljuk, hogy a halloumi még meleg és puha legyen.
A citrom és a menta frissessége tökéletesen kiegészíti a quinoa neutrális ízét és a halloumi sós, grillezett aromáját, így egy igazán harmonikus ízvilágot alkotva.
Ez a saláta nem csak finom, de rendkívül tápláló is. A quinoa magas rosttartalma segíti az emésztést, a halloumi pedig kalciumot és fehérjét tartalmaz. A zöldségek pedig vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet.
Próbálja ki ezt a receptet, és garantáltan nem fog csalódni! A quinoa saláta grillezett halloumival, mentával és citrommal egy igazi jolly joker, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás.
4. recept: Eper-spenót saláta pirított dióval és balzsamecet krémmel
A negyedik receptünk egy igazi tavaszi-nyári klasszikus, az eper-spenót saláta pirított dióval és balzsamecet krémmel. Ez a saláta tökéletes példa arra, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból is valami igazán különlegeset alkotni. Az édes eper, a friss spenót, a ropogós dió és a balzsamecet krém kombinációja egy igazi ízorgia.
Az elkészítése rendkívül egyszerű, és mindössze néhány percet vesz igénybe. Kezdjük a spenót megmosásával és leszárításával. Használhatunk bébi spenótot, ami puhább és kevésbé rágós, vagy hagyományos spenótot is, de ebben az esetben érdemes eltávolítani a vastagabb szárakat.
Ezután mossuk meg az epret, távolítsuk el a szárát, és vágjuk félbe vagy negyedbe, attól függően, hogy mekkora méretűek a szemek. A dió pirítása kulcsfontosságú, mivel ez fokozza az ízét és ropogósabbá teszi. A diót száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsuk néhány percig, amíg illatos nem lesz és enyhén meg nem barnul.
A balzsamecet krém elkészítése is egyszerű. Vásárolhatunk készen is, de otthon is könnyen elkészíthetjük balzsamecetből, egy kevés mézből vagy barna cukorból, amit lassú tűzön addig forralunk, amíg besűrűsödik.
Ha minden elő van készítve, már csak össze kell állítanunk a salátát. Egy nagy tálban keverjük össze a spenótot, az epret és a pirított diót. Locsoljuk meg a balzsamecet krémmel, és óvatosan forgassuk össze, hogy mindenhol bevonja a hozzávalókat.
Ez a saláta nem csak finom, de rendkívül egészséges is. A spenót gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, az eper antioxidánsokban, a dió pedig egészséges zsírokat tartalmaz.
Variációk:
- A salátához adhatunk kecskesajtot vagy feta sajtot a még gazdagabb ízélményért.
- Kipróbálhatjuk mákos öntettel is a balzsamecet krém helyett.
- Ha szeretjük a ropogós textúrát, adhatunk hozzá pirított tökmagot vagy napraforgómagot is.
Tipp: A salátát közvetlenül tálalás előtt állítsuk össze, hogy a spenót ne essen össze a balzsamecet krémtől.
5. recept: Avokádó-tojás saláta pirítóssal, tökéletes reggelire vagy ebédre
Ez a recept egy igazi jolly joker, hiszen reggelire és ebédre is tökéletes választás. Az avokádó krémes állaga, a tojás tápláló ereje és a pirítós ropogóssága együtt egy igazi ízorgiát alkot. Ráadásul pillanatok alatt elkészíthető, így a rohanós hétköznapokon is nagyszerű megoldás.
Hozzávalók:
- 2 keményre főtt tojás
- 1 érett avokádó
- 1 evőkanál majonéz (vagy görög joghurt a könnyebb verzióért)
- 1 teáskanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
- 2 szelet pirítós
- Opcionális: pirospaprika pehely, friss koriander
Elkészítés:
- A keményre főtt tojásokat pucoljuk meg, és vágjuk apró kockákra.
- Az avokádót hámozzuk meg, távolítsuk el a magját, és villával törjük össze.
- Egy tálban keverjük össze a tojást, az avokádót, a majonézt (vagy joghurtot), a citromlevet, a sót és a borsot.
- Kóstoljuk meg, és ízlés szerint igazítsuk a fűszerezést.
- Pirítsuk meg a kenyérszeleteket.
- A pirítósra kanalazzuk a tojásos-avokádós salátát.
- Opcionálisan szórjuk meg pirospaprika pehellyel és friss korianderrel.
Tipp: Ha szeretjük a pikáns ízeket, adhatunk hozzá egy kevés apróra vágott chilit is.
Az avokádó nem csak finom, de tele van egészséges zsírokkal és vitaminokkal is, így hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Ez a saláta nem csak önmagában finom, de remekül passzol más ételek mellé is. Kínálhatjuk grillezett csirkemellhez, lazachoz vagy akár egy zöldsaláta mellé is.
A majonéz helyett használhatunk görög joghurtot, hogy a saláta könnyebb és egészségesebb legyen. A citromlé megakadályozza az avokádó barnulását, és friss ízt kölcsönöz a salátának.
A friss koriander helyett használhatunk petrezselymet is, de a koriander egyedi íze különleges aromát ad a salátának.
Készíthetjük a salátát gluténmentes pirítóssal is, hogy azok is élvezhessék, akik gluténmentes étrendet követnek.
A tojásos-avokádós saláta tökéletes választás, ha valami gyorsat, finomat és táplálót szeretnénk enni. Próbáljuk ki minél előbb!
6. recept: Görögdinnye saláta mentával, fetával és lime-mal

A görögdinnye saláta egy igazi nyári frissítő, ami tökéletesen kombinálja az édes, sós és savanykás ízeket. Ez a recept nem csak egyszerű, de garantáltan feldobja a hétköznapi saláták egyhangúságát.
Hozzávalók:
- Kb. 500g görögdinnye, kockákra vágva
- 150g feta sajt, morzsolva vagy kockázva
- Egy nagy csokor friss menta, apróra vágva
- 1-2 evőkanál friss lime lé (ízlés szerint)
- 1 evőkanál olívaolaj (opcionális)
- Só és frissen őrölt bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Egy nagy tálban óvatosan keverd össze a görögdinnyét és a feta sajtot.
- Add hozzá az apróra vágott mentát.
- Locsold meg a salátát lime lével és olívaolajjal (ha használod).
- Ízlés szerint sózd és borsozd. Fontos, hogy a feta már sós, ezért óvatosan bánj a sóval.
- Óvatosan forgasd össze az egészet, hogy a dinnye ne törjön össze.
- Tálalás előtt hagyd állni a hűtőben legalább 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: A salátába kerülhet egy kevés apróra vágott piros chili is a pikánsabb íz kedvelőinek. Ha nincs friss mentád, használhatsz szárítottat is, de a friss sokkal intenzívebb ízt ad.
A görögdinnye, feta és menta triója egy olyan ízkombináció, ami egyszerre frissítő, laktató és meglepően finom.
Tápérték (hozzávetőleges, adagonként):
Tápanyag | Mennyiség |
---|---|
Kalória | Kb. 200 kcal |
Fehérje | Kb. 10g |
Szénhidrát | Kb. 20g |
Zsír | Kb. 8g |
Ez a saláta tökéletes választás grillezéshez, könnyű ebédhez vagy akár előételként is.
7. recept: Lencse saláta sült édesburgonyával és tahini öntettel
A lencse saláta sült édesburgonyával és tahini öntettel egy igazi őszi-téli klasszikus, ami egyszerre laktató, egészséges és tele van ízekkel. A lencse magas rosttartalma miatt hosszan tartó teltségérzetet biztosít, az édesburgonya pedig édes és karamellizált ízével tökéletesen kiegészíti a földes lencsét.
Hozzávalók:
- 200g zöld vagy barna lencse
- 2 közepes méretű édesburgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50g rukkola vagy bébispenót
- 50g dió vagy pekándió (opcionális)
- Olívaolaj
- Só, bors
- Tahini öntethez: 3 evőkanál tahini, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál juharszirup vagy méz, 2-3 evőkanál víz, 1 gerezd fokhagyma (zúzva), só
Elkészítés:
- A lencsét alaposan mossuk meg, majd főzzük meg bő, sós vízben a csomagoláson található utasítás szerint. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor pépes lesz. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
- Az édesburgonyát hámozzuk meg és vágjuk kb. 2 cm-es kockákra. A vöröshagymát aprítsuk fel.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Tegyük rá az édesburgonyát és a vöröshagymát, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és forgassuk össze.
- Süssük előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 percig, amíg az édesburgonya puha és aranybarna nem lesz. A sütési idő felénél forgassuk át a zöldségeket, hogy egyenletesen süljenek.
- Amíg az édesburgonya sül, készítsük el a tahini öntetet. Egy kis tálban keverjük össze a tahinit, a citromlevet, a juharszirupot (vagy mézet), a zúzott fokhagymát és annyi vizet, hogy krémes állagot kapjunk. Sózzuk ízlés szerint.
- Egy nagy tálban keverjük össze a kihűlt lencsét, a sült édesburgonyát és vöröshagymát, a rukkolát (vagy bébispenótot), és a durvára vágott diót (vagy pekándiót).
- Locsoljuk meg a tahini öntettel, és óvatosan forgassuk össze.
Tálaljuk azonnal, vagy hűtőben tároljuk. A saláta másnap még finomabb, amikor az ízek összeérnek.
Ez a saláta tökéletes választás ebédre, vacsorára, de akár köretként is megállja a helyét.
Variációk:
- Adhatunk hozzá más zöldségeket is, például sült cukkinit, paprikát vagy brokkolit.
- Az öntetet gazdagíthatjuk egy kevés reszelt gyömbérrel vagy chilivel.
- A diót helyettesíthetjük más magvakkal, például tökmaggal vagy napraforgómaggal.
- Vegánok a mézet helyettesíthetik juharsziruppal vagy agavé sziruppal.
A lencse nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. Magas a fehérjetartalma, rostban gazdag, és sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az édesburgonya pedig tele van béta-karotinnal, ami egy erős antioxidáns.
8. recept: Kapros-joghurtos burgonya saláta újhagymával és retekkel
8. recept: Kapros-joghurtos burgonyasaláta újhagymával és retekkel
Ez a burgonyasaláta a klasszikus ízeket friss, tavaszi zöldségekkel kombinálja, így egy igazán üde és ízletes fogást kapunk. A kapor és a joghurt krémes, enyhén savanykás alapot ad, amit az újhagyma és a retek pikantériája tesz teljessé. Tökéletes választás grillezéshez, piknikhez, vagy akár egy könnyű ebédhez.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (lehetőleg apróbb szemű, vagy főzés után kockára vágva)
- 2 csokor újhagyma
- 1 csokor retek
- 1 nagy csokor friss kapor
- 300 g sűrű joghurt (görög joghurt a legjobb)
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A burgonyát héjában főzzük meg sós vízben. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor szétesik. Ellenőrizzük egy villával, hogy megpuhult-e.
- Amíg a burgonya fő, készítsük el a többi hozzávalót. Az újhagymát és a retket alaposan mossuk meg, majd karikázzuk fel vékonyan. A kaprot aprítsuk fel finomra.
- Ha a burgonya megfőtt, öntsük le róla a vizet, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hámozzuk meg, és vágjuk kockákra (ha nagyobb szemű burgonyát használtunk).
- Egy nagy tálban keverjük össze a joghurtot, a citromlevet, az olívaolajat, a sót és a borsot. Kóstoljuk meg, és igazítsuk az ízeket a saját ízlésünk szerint.
- Adjuk a joghurtos öntethez a burgonyát, az újhagymát, a retket és a kaprot. Óvatosan keverjük össze, hogy a burgonya ne törjön össze.
- Tegyük a salátát legalább 30 percre a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt kóstoljuk meg, és ha szükséges, fűszerezzük utána.
Tippek:
- A burgonya helyett használhatunk édesburgonyát is, ami egy édesebb, karamellesebb ízt kölcsönöz a salátának.
- A joghurtot helyettesíthetjük tejfölllel vagy majonézzel is, de a joghurt könnyedebb és egészségesebb alternatíva.
- A salátát gazdagíthatjuk főtt tojással, szalonnával vagy sonkával is.
- Ha pikánsabban szeretjük, adhatunk hozzá egy kevés mustárt vagy tormát az öntethez.
A kapros-joghurtos burgonyasaláta titka a friss, minőségi alapanyagokban és a megfelelő fűszerezésben rejlik. Ne féljünk kísérletezni az ízekkel, és megtalálni a saját kedvenc változatunkat!
Ez a saláta nem csak finom, de egészséges is, hiszen a burgonya rostban gazdag, a joghurt probiotikumokat tartalmaz, a zöldségek pedig vitaminokat és ásványi anyagokat. Ráadásul könnyen elkészíthető, és előre is el lehet készíteni, így ideális választás vendégváráshoz is.