Az otthoni kávézóélmény megteremtése nem csupán egy kávéfőző beszerzését jelenti. Valójában egy kis menekülőhely kialakításáról szól, ahol a mindennapi rohanásból kiszakadva élvezhetjük a kávézás rituáléját. A cél, hogy a kávézók hangulatát és minőségét behozzuk a saját négy fal közé.
Első lépésként gondoljuk át, hol van a lakásban egy olyan sarok, ami alkalmas lehet erre a célra. Lehet ez a konyhapulton egy kis terület, egy kihasználatlan polc a nappaliban, vagy akár egy különálló asztalka is. A lényeg, hogy legyen elég hely a kávéfőzőnek, a kávéskészletnek és a kedvenc kiegészítőinknek.
A kávézóluxus titka a részletekben rejlik.
A megfelelő eszközök kiválasztása kulcsfontosságú. Egy jó minőségű kávéfőző, legyen az eszpresszó gép, kotyogós, vagy french press, elengedhetetlen. Emellett érdemes beruházni egy jó minőségű kávédarálóba is, hiszen a frissen őrölt kávé íze összehasonlíthatatlan a bolti, előre őrölt változattal. Ne feledkezzünk meg a szép csészékről, a tejhabosítóról és a kedvenc szirupjainkról sem.
Végül, de nem utolsósorban, a hangulat megteremtése teszi teljessé az élményt. Egyedi világítás, növények, képek, vagy akár egy kis tábla a napi kávéajánlattal mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kávósarkunk valódi kávézóvá váljon a saját otthonunkban.
A tökéletes helyszín kiválasztása és tervezése
Az otthoni kávésarok kialakításának első és legfontosabb lépése a megfelelő helyszín kiválasztása. Gondold át, hol töltöd a legtöbb időt otthon, és hol tudnád a leginkább élvezni a kávézást. Lehet ez a konyha egy eldugott sarka, a nappali egy napfényes ablaka előtt, vagy akár egy dolgozószoba egyik része.
A helyszín kiválasztásakor vedd figyelembe a méretet. Szükséged lesz elegendő helyre a kávéfőzőnek, a kávéskészletnek, a kávénak és egyéb kiegészítőknek. Ha teheted, válassz egy olyan helyet, ahol van lehetőség egy kis pultra, polcra vagy szekrényre.
A tervezés során ne feledkezz meg a világításról. A természetes fény a legjobb, de ha ez nem megoldható, gondoskodj megfelelő mesterséges fényforrásról. Egy hangulatos lámpa vagy fényfüzér sokat dobhat a kávésarok hangulatán.
A kávésarok hangulatát a részletek adják.
A stílus kialakításakor vedd figyelembe a lakásod többi részének stílusát, de ne félj egy kicsit eltérni tőle. A kávésarok lehet egy kis sziget, amely a te személyes stílusodat tükrözi. Használj olyan színeket és anyagokat, amelyek számodra kellemesek és inspirálóak.
Íme néhány ötlet a tervezéshez:
- Polcok: Ideálisak a kávéskészlet, a kávébabok és egyéb kiegészítők tárolására.
- Kávéskocsi: Mobil megoldás, amely könnyen mozgatható a lakásban.
- Falipolc: Helytakarékos megoldás kisebb helyiségekbe.
- Fali dekoráció: Kávé témájú képek, idézetek vagy táblák.
Gondolj a praktikusságra is. Legyen a kávésarok közel egy konnektorhoz, hogy könnyen használhasd a kávéfőzőt. Fontos, hogy könnyen tisztán tartható legyen a terület, ezért válassz olyan anyagokat, amelyek könnyen letörölhetők.
Végül, ne feledd, hogy a kávésarok a te személyes tered. Alakítsd ki úgy, hogy ott jól érezd magad, és élvezd a kávézás minden pillanatát.
A megfelelő kávéfőző kiválasztása: Eszpresszó gépek, filteres kávéfőzők, French press és aeropress összehasonlítása
A kávézóluxus otthoni megteremtésének egyik alapköve a megfelelő kávéfőző kiválasztása. A választék széles, és mindegyik típus más élményt nyújt. Nézzük meg a legnépszerűbbeket!
Az eszpresszó gépek a kávézók hangulatát hozzák el otthonunkba. Ezek a gépek nyomás alatt préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, így sűrű, aromás eszpresszót készítenek. Előnyük, hogy sokoldalúak, hiszen cappuccinot, lattét és más kávékülönlegességeket is készíthetünk velük. Hátrányuk viszont a magasabb ár és a rendszeres karbantartás szükségessége.
A filteres kávéfőzők egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldást jelentenek. Ezek a gépek a vizet lassan csöpögtetik át a papírfilteren lévő őrölt kávén, így lágyabb, kevésbé intenzív ízű kávét kapunk. Előnyük, hogy nagy mennyiségű kávét tudnak egyszerre lefőzni, ami ideális, ha többen szeretnének kávézni. Hátrányuk, hogy az ízvilág kevésbé komplex, mint az eszpresszónál.
A French press, vagyis a dugattyús kávéfőző, egy klasszikus, manuális módszer. A durvára őrölt kávét forró vízzel öntjük fel, majd 4 perc után a dugattyúval lenyomjuk a kávézaccot. Előnye, hogy teljes ízélményt nyújt, mivel a kávé olajai is a kész kávéban maradnak. Hátránya, hogy a kávéban maradhat némi zacc, és a tisztítása is körülményesebb lehet.
Az aeropress egy modern, kézi kávéfőző, amely ötvözi a filteres és az eszpresszó gépek előnyeit. A kávét és a forró vizet egy hengerbe töltjük, majd a dugattyúval átnyomjuk a filteren. Előnye, hogy gyorsan és egyszerűen készíthetünk vele tiszta, aromás kávét, és könnyen hordozható. Hátránya, hogy egyszerre csak egy adag kávét tudunk lefőzni.
A választás tehát attól függ, hogy milyen ízvilágot kedvelünk, mennyi időt szeretnénk a kávékészítéssel tölteni, és milyen költségvetéssel rendelkezünk.
A kávézóluxus nem csak a kávéfőzőn múlik. Fontos a jó minőségű kávébab, a megfelelő őrlő és a szép kiegészítők (csészék, bögrék, tejhabosító, stb.) is. A kávésarok hangulatát tovább fokozhatjuk növényekkel, könyvekkel és más dekorációs elemekkel.
Kávédarálók: A frissesség titka – típusok és beállítások

A kávézóluxus otthoni megteremtésének egyik alappillére a frissen őrölt kávé. A bolti, előre őrölt kávé gyorsan veszít aromájából, így az igazi ízélményhez elengedhetetlen egy jó kávédaráló.
Két fő típust különböztetünk meg:
- Késes darálók: Ezek a darálók pengékkel aprítják a kávészemeket. Bár olcsóbbak, nem biztosítanak egyenletes őrlést, ami befolyásolja a kávé ízét. Nem javasoltak, ha a tökéletes kávéra törekszünk.
- Őrlőköves darálók: Két kő (vagy kerámia) között őrlik meg a kávét. Az őrlés egyenletesebb, és a kávé kevésbé melegszik fel, így az aromák jobban megmaradnak. Ez a típus ideális választás a kávézóluxus megteremtéséhez.
Az őrlőköves darálókon belül léteznek lapos és kúpos őrlőköves modellek. A kúpos őrlőköves darálók általában csendesebbek és kevésbé melegítik a kávét.
A tökéletes kávé elkészítésének kulcsa a megfelelő őrlési finomság beállítása.
A kávéfőző típusától függően más és más őrlési finomságra van szükség:
- Durva őrlés: French presshez ajánlott.
- Közepesen durva őrlés: Filteres kávéfőzőkhöz ideális.
- Közepes őrlés: Aeropresshez és csepegtetős kávéfőzőkhöz használható.
- Finom őrlés: Eszpresszó gépekhez szükséges.
- Nagyon finom őrlés: Ibrikhez (török kávéhoz) való.
A darálási finomság beállítását kísérletezéssel lehet a legjobban elsajátítani. Kezdjük egy közepes beállítással, és finomítsunk rajta, amíg el nem érjük a kívánt ízt. A jó kávédaráló nem csupán egy eszköz, hanem a friss, aromás kávézás alapja, ami elengedhetetlen a kávézóluxus otthoni megteremtéséhez.
Kávébabok: A minőségi kávé alapja – fajták, pörkölési szintek és tárolás
A kávézóluxus otthoni megteremtésének kulcsa a minőségi kávébab. Nem mindegy, milyen bab kerül a darálóba, hiszen ez alapvetően befolyásolja a végeredmény ízét és aromáját.
A kávébabok két fő típusa létezik: az Arabica és a Robusta. Az Arabica általában lágyabb, aromásabb, és magasabb savtartalommal rendelkezik. A Robusta erőteljesebb, keserűbb, és több koffeint tartalmaz. A kávézóláncok gyakran keverik a két fajtát, hogy egyedi ízprofilt hozzanak létre.
A pörkölési szint szintén meghatározó. A világos pörkölés megőrzi a kávébab eredeti ízjegyeit, savasabb és gyümölcsösebb ízvilágot eredményezve. A közepes pörkölés egyensúlyt teremt a savasság és a testesség között. A sötét pörkölés csokoládés, diós ízeket hoz elő, és csökkenti a savasságot. A kávézóluxus eléréséhez érdemes kísérletezni különböző pörkölési szintekkel, hogy megtaláld a számodra legideálisabbat.
A frissen pörkölt kávébab íze a legintenzívebb.
A tárolás kritikus fontosságú a kávébabok frissességének megőrzéséhez. A kávébabot légmentesen záródó, sötét edényben kell tárolni, hűvös, száraz helyen. Kerüld a hűtőszekrényt, mert a pára károsíthatja a babot. A frissesség megőrzése érdekében érdemes kisebb mennyiségeket vásárolni, és azokat felhasználni, mielőtt az ízük veszítene az intenzitásából.
A kávézóluxus nem csak a berendezésen múlik, hanem azon is, hogy milyen gondossággal választjuk ki és kezeljük a kávébabokat. A minőségi alapanyagok és a megfelelő tárolás garantálják a tökéletes kávéélményt otthon is.
Kiegészítők a profi barista élményhez: Tamper, tejhabosító, mérleg, időzítő
A kávézóluxus otthoni megteremtéséhez elengedhetetlenek a megfelelő kiegészítők. Ezekkel az eszközökkel nem csupán finomabb kávét készíthetünk, hanem a barista élményt is a saját négy falunk között élvezhetjük.
A tamper a kávéőrlemény tömörítésére szolgál a karban. A megfelelő tömörítés kulcsfontosságú a tökéletes extrakcióhoz, hiszen ez biztosítja, hogy a víz egyenletesen áramoljon át a kávén. Választhatunk különböző méretű és formájú tampereket, a lényeg, hogy kényelmesen illeszkedjen a kezünkbe és pontosan passzoljon a karba.
A tejhabosító segítségével krémes cappuccinót vagy latte macchiatót készíthetünk. Léteznek manuális és elektromos tejhabosítók. A manuális változatok olcsóbbak, de több gyakorlatot igényelnek. Az elektromos tejhabosítók kényelmesebbek és általában automatikusan felmelegítik a tejet.
A kávémérleg és az időzítő a precíz kávékészítés alapjai. A mérleg segítségével pontosan kimérhetjük a kávéőrlemény mennyiségét, az időzítő pedig a főzési időt kontrollálja.
A pontos mérés és időzítés elengedhetetlen a konzisztens eredmények eléréséhez.
A mérleg nem csak a kávéőrleményhez, hanem a kifolyó kávé mennyiségének méréséhez is hasznos, így pontosan beállíthatjuk a kívánt arányokat. Az időzítő pedig segít abban, hogy a kávé ne legyen alul- vagy túlextrahált.
Ezen kiegészítők beszerzése befektetés a minőségi kávézásba. A megfelelő eszközökkel és egy kis gyakorlással otthon is olyan kávét készíthetünk, mint egy profi barista.
A tejhabosítás művészete: Tökéletes tejhab otthon
A kávézóluxus otthoni megteremtésének egyik kulcsa a tökéletes tejhab. A megfelelő tejhab nem csupán esztétikai elem, hanem az ízélményt is jelentősen befolyásolja. Először is, válasszunk megfelelő tejet. A teljes tej a leginkább ajánlott, magas zsírtartalma miatt, de a zsírszegény tejjel is kísérletezhetünk, bár a végeredmény kevésbé lesz krémes.
A tejhabosításhoz többféle eszköz áll rendelkezésünkre. Használhatunk kézi tejhabosítót, elektromos tejhabosítót, vagy akár eszpresszógép gőzölőjét is. A kézi tejhabosító olcsó és egyszerű, de gyakorlatot igényel a tökéletes hab eléréséhez. Az elektromos tejhabosító kényelmesebb és egyenletesebb eredményt biztosít.
Az eszpresszógép gőzölőjének használata a legprofibb megoldás. A tejet egy rozsdamentes acél kancsóba öntjük, körülbelül a kancsó harmadáig. A gőzölő csövet a tejbe merítjük, majd lassan emeljük feljebb, hogy levegőt juttassunk a tejbe. A cél a mikrobuborékok létrehozása, melyek a krémes, selymes tejhab alapját képezik.
A tökéletes tejhab titka a tej hőmérsékletének szabályozása. A tej ne forrjon fel! Ideális hőmérséklete 60-65 Celsius fok.
A tejhabosítás után a kancsót finoman megütögetjük a pulton, hogy a nagyobb buborékok eltűnjenek, majd körkörös mozdulatokkal összekeverjük a tejet és a habot. Így kapunk egy egyenletes, krémes állagot, mely tökéletes kiegészítője lesz a kávénknak, és emeli a kávézási élményt a kávézók színvonalára.
Szirupok, ízesítők és fűszerek: A kávé személyre szabása

A kávézóluxus elengedhetetlen része a kávé személyre szabásának lehetősége. Ezt otthon is könnyedén megvalósíthatod a megfelelő szirupok, ízesítők és fűszerek segítségével.
Kezdd az alapokkal: szerezz be néhány minőségi cukorszirupot, mint például vanília, karamell, mogyoró. Ezekkel a legnépszerűbb kávéházi italokat is elkészítheted. Ne feledkezz meg a cukormentes változatokról sem, ha valaki a családban vagy a vendégeid között diétázik.
A következő lépés az ízesítő porok beszerzése. A kakaópor, a fahéj és a szerecsendió elengedhetetlenek, de kísérletezhetsz különlegesebb fűszerekkel is, mint például a kardamom vagy a gyömbér.
A kávé ízesítésének kulcsa a kísérletezés. Ne félj új kombinációkat kipróbálni, és megtalálni a saját kedvenceidet!
A hab tetejére pedig jöhetnek a különlegesebb dolgok: csokoládéforgácsok, mini pillecukrok, vagy akár egy kis tejszínhab spray.
A szirupokat és ízesítőket tárold átlátszó üvegekben vagy adagolókban, így nem csak praktikus, de dekoratív is lesz a kávésarkod. A fűszereket pedig tartsd légmentesen záródó dobozokban, hogy megőrizzék az aromájukat.
Kávés receptek otthon: Klasszikus eszpresszó alapú italok és különleges kávékoktélok
A kávézóluxus otthoni megteremtése nem csak a sarok kialakításán múlik, hanem azon is, hogy milyen kávékat készítünk. A klasszikus eszpresszó alapú italok és a különleges kávékoktélok a kulcs a tökéletes élményhez. Kezdjük az alapokkal!
Klasszikus eszpresszó alapú italok:
- Espresso: A kávézás alapja. Használjunk jó minőségű kávét, és figyeljünk a tökéletes extrakcióra.
- Cappuccino: Egy rész eszpresszó, egy rész gőzölt tej, és egy rész tejhab. A minőségi tejhab elengedhetetlen.
- Latte: Egy rész eszpresszó és több rész gőzölt tej, kevés tejhabbal a tetején. Kísérletezhetünk különböző ízesítőkkel, mint a vanília vagy a karamell.
- Americano: Eszpresszó vízzel felhígítva. Ideális választás azoknak, akik a tiszta kávéízt kedvelik.
Különleges kávékoktélok: Ezekkel igazán feldobhatjuk a kávézás élményét.
- Jegeskávé: Készítsünk erős kávét, hűtsük le, és öntsük jégre. Adhatunk hozzá tejet, tejszínt, vagy ízesített szirupokat.
- Affogato: Egy gombóc vaníliafagylaltot öntsünk le forró eszpresszóval. Egyszerű, de nagyszerű desszert.
- Kávés Martini: Keverjünk össze eszpresszót, vodka-t, kávélikőrt és egy kis cukorszirupot. Tálaljuk martini pohárban, kávészemekkel díszítve.
A tökéletes kávézóluxus eléréséhez a minőségi alapanyagok elengedhetetlenek. Vásároljunk frissen pörkölt kávét, és használjunk friss tejet. A kávékészítés során figyeljünk a részletekre, mint a víz hőmérséklete és a kávé őrlésének finomsága.
A kávézás nem csak egy szokás, hanem egy rituálé. Az otthoni kávésarok a hely, ahol ez a rituálé kibontakozhat.
Kísérletezzünk bátran különböző receptekkel és ízesítőkkel. Ne féljünk új dolgokat kipróbálni, és fedezzük fel a kávézás végtelen lehetőségeit. A szirupok, fűszerek és különleges tejek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kávézás valódi élmény legyen.
Tálalás és prezentáció: A kávézó hangulat megteremtése otthon
A kávézó hangulat megteremtése otthon nem csupán a kávé minőségén múlik, hanem a tálaláson és a prezentáción is. A megfelelő eszközök kiválasztása elengedhetetlen. Gondolj a kedvenc kávézódra: milyen csészékből, poharakból kínálják a kávét? Beszerezz hasonlókat!
Ne félj a részletektől! Egy szép kávéskanál, egy elegáns cukortartó, vagy akár egy díszes tejkiöntő is sokat dobhat az élményen.
A látvány legalább annyira fontos, mint az íz.
A tálalás során figyelj a harmóniára. A kávé mellé kínálj valami apró finomságot: egy csokoládét, egy kekszet, vagy akár egy szelet süteményt. Ezeket kínáld stílusosan, például egy szép tálcán vagy egy kis tányéron.
Ne feledkezz meg a kiegészítőkről sem! Egy szép szalvéta, egy ízléses alátét, vagy akár egy virág is emelheti a kávézás élményét.
A prezentáció a kávé elkészítésénél kezdődik. Készítsd el a kávét gondosan és odafigyeléssel, majd töltsd ki szépen a csészébe. Ha latte art-ban is jártas vagy, akkor még látványosabbá teheted a kávédat.
Világítás és dekoráció: Hangulatteremtés a kávósarokban
A kávézóluxus megteremtésének egyik kulcseleme a megfelelő hangulatvilágítás. Kerüld a túl erős, direkt fényt, helyette válassz meleg tónusú, szórt fényforrásokat. Használhatsz asztali lámpát, fali gyertyatartókat, vagy akár fényfüzéreket is a polcokon. A lényeg, hogy a fény lágy és kellemes legyen, ne zavarja a kávézás élményét.
A dekoráció legalább ennyire fontos. A kávézós hangulatot idézheted retro kávésdobozokkal, vintage kávédarálókkal, vagy akár egy régi kávéskészlettel. A növények is sokat dobhatnak a helyzeten. Egy-két szobanövény, például egy páfrány vagy egy kávécserje, azonnal otthonosabbá teszi a sarkot.
Ne feledkezz meg a személyes érintésről sem! Tedd ki a kedvenc kávés könyveidet, fotóidat, vagy bármilyen emléktárgyat, ami számodra fontos.
A jól megválasztott világítás és dekoráció nem csak szép, hanem a kávézás élményét is fokozza.
A kávésarok falára tehetsz egy kávé témájú képet vagy posztert. Egy krétatábla is jó ötlet lehet, amire felírhatod a napi kávéajánlatot, vagy egy kedves üzenetet. A lényeg, hogy a dekoráció tükrözze a személyiségedet és a kávé iránti szeretetedet.
Érdemes figyelni a színek harmóniájára is. A földszínek, a barna, a bézs és a zöld árnyalatai mind jól passzolnak a kávés tematikához. Használhatsz textil kiegészítőket is, például egy puha plédet vagy párnákat a székre, hogy még kényelmesebb legyen a kávézás.
Tárolási megoldások: A kávé és kiegészítők rendszerezése

A kávézóluxus otthoni megteremtésének kulcsa a rendezettség. A kávésarok tárolási megoldásainak átgondolása elengedhetetlen.
A kávébab tárolására használj légmentesen záródó, átlátszatlan edényeket. Így megőrizheted a frissességét és aromáját. Helyezd őket hűvös, sötét helyre, távol a napfénytől és a hőforrásoktól.
A kávékapszulák, filterek és egyéb kiegészítők számára válassz praktikus tárolódobozokat vagy fiókos rendszerezőket. Ezek nem csak helytakarékosak, de esztétikusak is.
A jól szervezett kávésarok nem csak praktikus, de vizuálisan is vonzó.
A bögrék és csészék tárolására használhatsz polcokat vagy egy falra szerelt bögreakasztót. Így mindig kéznél lesznek, és dekoratív elemként is szolgálnak.
Ne feledkezz meg a kávéfőző tisztítószereinek és egyéb karbantartó eszközeinek tárolásáról sem. Ezeket célszerű egy külön rekeszben vagy dobozban tartani, hogy ne zavarják a többi kávés kelléket.
Tisztítás és karbantartás: A kávéfőző és kiegészítők hosszú élettartama
Ahhoz, hogy otthoni kávézónk hosszú távon a kávézók minőségét nyújtsa, a tisztítás és karbantartás elengedhetetlen. Ne hanyagoljuk el a kávéfőző rendszeres karbantartását!
A kávéfőző típusától függően kövessük a gyártó utasításait a vízkőtelenítéshez. A vízkő lerakódások rontják a kávé ízét és károsíthatják a gépet. Használjunk speciális vízkőtelenítő szereket, vagy ecetes vizet (az arányokat a gép leírásában találjuk).
A kiegészítők – mint a tejhabosító, a tamper, a mérőkanál – szintén igénylik a törődést. Minden használat után tisztítsuk meg őket, hogy ne száradjon rájuk a tej vagy a kávézacc.
A rendszeres tisztítás nem csak a kávé ízét javítja, hanem a kávéfőző élettartamát is meghosszabbítja.
A kávédarálót is tisztítsuk meg rendszeresen, hogy a darált kávé ne legyen olajos vagy avas. A daráló tisztításához használjunk speciális tisztítótablettákat vagy rizst.
A kávésarkunk tisztaságának megőrzése is fontos. Töröljük le a felületeket, mossuk ki a törlőkendőket, és tartsuk rendben a tárolókat. A rend és a tisztaság növeli a kávézás élményét.
Ne feledkezzünk meg a vízszűrő cseréjéről sem, ha a kávéfőzőnk rendelkezik ilyennel. A tiszta víz elengedhetetlen a finom kávéhoz.
Kávézó stílusok inspirációja: Modern, rusztikus, minimalista és bohém kávósarkok
A kávézóluxus otthoni megteremtéséhez a kávósarok stílusa kulcsfontosságú. A modern kávósarok letisztult vonalakat, fémes kiegészítőket és minimalista kávégépet részesíti előnyben. A rusztikus stílus a természetes anyagokra fókuszál: fa polcokra, kőedényekre és vászon tárolókra.
A minimalista megközelítés a kevesebb több elvét követi. Csak a legszükségesebb eszközök kapnak helyet, a színek pedig visszafogottak. Ezzel szemben a bohém kávósarok eklektikus, színes és tele van személyes tárgyakkal. Vintage kávédaráló, mintás csészék és egzotikus növények teszik egyedivé.
A stílusválasztáskor gondoljunk a kávézási szokásainkra is. Ha gyakran készítünk specialty kávékat, szükségünk lehet egy minőségi darálóra és mérlegre. Ha inkább a gyors megoldásokat kedveljük, egy kapszulás kávéfőző lehet a legjobb választás.
A tökéletes kávósarok tükrözi a személyiségünket és a kávéhoz fűződő viszonyunkat.
Az elrendezés is fontos. A gépek és eszközök legyenek könnyen elérhetőek. A kávébabot és a csészéket tároljuk praktikus és esztétikus tárolókban. Ne feledkezzünk meg a világításról sem: egy hangulatos lámpa vagy fényfüzér tovább fokozza a kávézóhangulatot.
DIY projektek a kávósarokba: Egyedi kiegészítők készítése
Egyedi kiegészítőkkel tehetjük igazán személyessé a kávésarkunkat. Ahelyett, hogy drága bolti termékeket vásárolnánk, készítsünk valami egyedit mi magunk!
Kezdhetjük például egy egyedi fűszertartóval. Egy régi falécdarabra ragasszunk fel kicsi, egyforma üvegeket (például bébiételes üvegeket) és fessük le a fát a kávésarkunkhoz illő színre. Máris kéznél lesz minden, ami a tökéletes ízvilághoz kell.
Készíthetünk egyedi kávésbögre tartót is. Ehhez szükségünk lesz egy erős fára (akár egy régi ágra is jó lehet) és néhány kampóra. A fát tisztítsuk meg, fessük le, majd rögzítsük a kampókat, amikre a bögréket akaszthatjuk.
A kávésarok hangulatát nagyban befolyásolja a tárolás módja.
Egy kávéskanna alátét is nagyszerű DIY projekt lehet. Használhatunk parafadugókat, amiket kör alakban egymáshoz ragasztunk, vagy akár régi csempéket is dekorálhatunk kávés témájú mintákkal.
Ne feledkezzünk meg a dekorációról sem! Készíthetünk kávészemekből képeket, vagy akár festhetünk is kávéval vászonra. A lehetőségek tárháza végtelen, csak a kreativitásunk szab határt.