A munkahelyi nassolás gyakran negatív színben tűnik fel, pedig tudatosan megválasztott snackekkel javíthatjuk a koncentrációnkat, energiaszintünket és akár a hangulatunkat is. Ahelyett, hogy délutáni fáradtság esetén a legközelebbi automatából vennénk egy csokit, érdemes előre gondoskodni egészséges alternatívákról.
A vércukorszint ingadozása jelentősen befolyásolja a munkateljesítményt. A gyorsan felszívódó szénhidrátok hirtelen energialöketet adnak, amit azonban hamarosan egy mély zuhanás követ, ami fáradtsághoz, koncentrációs problémákhoz és ingerlékenységhez vezethet. Az egészséges snackek, amelyek rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdagok, lassabban szívódnak fel, így stabil vércukorszintet biztosítanak és elkerülhetőek a hirtelen energiaingadozások.
A tudatos nassolás nem csupán az éhség csillapításáról szól, hanem a szervezetünk megfelelő tápanyagokkal való ellátásáról a nap folyamán, ami elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez.
Ráadásul az egészséges snackek segíthetnek elkerülni a túlevést a főétkezéseknél. Ha nem hagyjuk, hogy túlságosan kiéhezzünk, kisebb eséllyel fogunk a következő étkezésnél nagy mennyiségű, kevésbé tápláló ételt fogyasztani.
Végül, de nem utolsósorban, a tudatos nassolás hozzájárulhat a hosszú távú egészségünk megőrzéséhez. Ahelyett, hogy feldolgozott élelmiszereket fogyasztanánk, válasszunk természetes, tápanyagban gazdag snackeket, amelyek támogatják az immunrendszert, csökkentik a gyulladást és hozzájárulnak az általános jó közérzethez. Egy kis tervezéssel és előkészülettel könnyen beépíthetjük a munkahelyi nassolást az egészséges életmódunkba.
A stressz és az érzelmi evés kapcsolata a munkahelyen
A munkahelyi stressz és az érzelmi evés szoros kapcsolatban állnak egymással. Sokan a munkahelyi nyomás, a határidők, a konfliktusok vagy a monotonitás okozta stresszt evéssel próbálják kompenzálni. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy kéznél legyenek egészséges snack-ek, amelyek segítenek elkerülni a magas cukor- és zsírtartalmú, egészségtelen nassolnivalókat.
Az érzelmi evés gyakran nem a valódi éhség jele, hanem egyfajta stresszoldó mechanizmus. Amikor feszültek vagyunk, a szervezetünk kortizolt termel, ami fokozza az éhségérzetet és a sóvárgást a magas kalóriatartalmú ételek iránt. Az egészséges snack-ek, mint például a gyümölcsök, zöldségek vagy diófélék, segíthetnek stabilizálni a vércukorszintet, ami csökkentheti a stressz okozta evési rohamokat.
Az érzelmi evés egy ördögi kör lehet: a stressz evéshez vezet, az evés pedig bűntudathoz és még több stresszhez.
A munkahelyen kínált egészségtelen snack-ek is hozzájárulhatnak az érzelmi evéshez. Ha a környezetünk tele van csokikkal, kekszekkel és egyéb finomságokkal, nehezebb ellenállni a kísértésnek, különösen stresszes helyzetekben. Ezért érdemes előre gondoskodni a saját egészséges snack-készletünkről.
Az egészséges snack-ek nem csak a fizikai egészségünket támogatják, hanem a szellemi teljesítőképességünket is javíthatják. A megfelelő tápanyagok, mint például a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok, hozzájárulnak az agy optimális működéséhez, ami segíthet a stressz kezelésében és a koncentráció javításában.
A tudatos táplálkozás és a stresszkezelés kombinációja segíthet megtörni az érzelmi evés körét a munkahelyen. Fontos, hogy felismerjük a stresszt kiváltó tényezőket, és megtanuljunk hatékony stresszkezelési technikákat, mint például a légzőgyakorlatok, a meditáció vagy a rövid szünetek beiktatása.
Az egészséges snackek pszichológiai előnyei: hangulat, koncentráció, teljesítmény
A munkahelyi egészséges snackek fogyasztása nem csupán a fizikai egészségünkre van pozitív hatással, hanem jelentős mértékben befolyásolja a hangulatunkat, a koncentrációnkat és a teljesítményünket is. A vércukorszint ingadozása, amelyet a finomított cukorban gazdag, gyorsan felszívódó snackek okoznak, ingerlékenységet, fáradtságot és koncentrációs zavarokat eredményezhet.
Ezzel szemben, a rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdag snackek, mint például a zöldségfalatok humusszal, a natúr joghurt gyümölcsökkel, vagy egy maréknyi dió, stabilizálják a vércukorszintet, így elkerülhetőek a hirtelen energiaesések. Ezáltal javul a hangulatunk, csökken a stressz és könnyebben tudunk a feladatainkra fókuszálni.
A megfelelő snackek kiválasztása tehát befektetés a mentális jóllétünkbe és a produktivitásunkba.
A koncentráció szempontjából különösen fontosak az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint például a lenmag vagy a chia mag. Ezek a zsírsavak támogatják az agyműködést és javítják a memóriát. Egy kis adag dió vagy olajos magvak (pl. mandula, dió) is kiváló választás, hiszen lassan felszívódó energiát biztosítanak, így hosszabb ideig tudunk koncentrálni.
A teljesítmény növeléséhez elengedhetetlen a megfelelő fehérjebevitel. A fehérje segít az izmok regenerálódásában és fokozza a teltségérzetet, így kevésbé valószínű, hogy a következő étkezésig nassolnánk. Kemény tojás, görög joghurt vagy egy kis darab sovány sajt mind jó fehérjeforrások lehetnek.
A dehidratáltság is komoly hatással van a mentális teljesítményünkre. Gyakran összetévesztjük az éhséget a szomjúsággal, ezért fontos, hogy rendszeresen igyunk vizet. Egy gyümölcsös turmix (pl. banán, spenót, víz) nemcsak hidratál, hanem vitaminokkal és ásványi anyagokkal is feltölt.
Az egészséges snackek pszichológiai előnyei nem korlátozódnak a munkaidőre. A kiegyensúlyozott táplálkozás javítja az alvásminőséget, ami elengedhetetlen a regenerálódáshoz és a kognitív funkciók optimális működéséhez. Válasszunk könnyen emészthető snackeket lefekvés előtt, mint például egy kis tál cseresznye vagy egy marék mandula.
Az egészséges snackek nem csupán üzemanyagot jelentenek a testünknek, hanem támogatják a mentális egészségünket is. A tudatos snackválasztás segítségével javíthatjuk a hangulatunkat, fokozhatjuk a koncentrációnkat és növelhetjük a teljesítményünket a munkahelyen és azon kívül is.
Gyümölcsök és zöldségek: természetes energiaforrások és vitaminbombák

A munkahelyi snackek kiválasztásakor a gyümölcsök és zöldségek a legjobb barátaink. Nem csak tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de természetes cukortartalmuknak köszönhetően hosszan tartó energiát biztosítanak, elkerülve a hirtelen vércukorszint-ingadozásokat.
Néhány egyszerűen elkészíthető és tárolható opció:
- Almaszeletek mogyoróvajjal: Az alma rosttartalma és a mogyoróvaj fehérje- és zsírtartalma ideális kombináció.
- Sárgarépa és uborka hummuszal: A hummusz remek fehérjeforrás, a zöldségek pedig ropogós textúrát és vitaminokat kínálnak.
- Szőlő: Könnyen szállítható, édes és hidratáló.
- Bogyós gyümölcsök (áfonya, málna, eper): Antioxidánsokban gazdagok és alacsony a kalóriatartalmuk.
- Koktélparadicsom mozzarella golyókkal: Egy kis olívaolajjal meglocsolva ízletes és tápláló.
A gyümölcsök és zöldségek nem csak az egészségednek tesznek jót, de a koncentrációdat is javíthatják a munkahelyen.
Érdemes figyelni arra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket alaposan megmossuk fogyasztás előtt. A szeletelt zöldségeket és gyümölcsöket légmentesen záródó dobozban tároljuk, hogy frissek maradjanak.
A gyümölcsök és zöldségek nem csak önmagukban nagyszerű snackek, de más egészséges ételekkel is kombinálhatók. Például egy kis joghurtba kevert bogyós gyümölcsök vagy egy marék dióval kiegészített almaszeletek még táplálóbbak lehetnek.
Ne feledjük, a változatosság kulcsfontosságú. Próbáljunk ki különböző gyümölcsöket és zöldségeket, hogy biztosítsuk a szervezetünk számára szükséges tápanyagok széles skáláját.
Diófélék és magvak: az agy tápláléka és a teltségérzet kulcsa
A dió- és magfélék nem csupán finomak, de rendkívül táplálóak is, így tökéletes snack-ek a munkahelyi nassoláshoz. Tele vannak egészséges zsírokkal, fehérjével és rostokkal, melyek hosszan tartó energiát biztosítanak és segítenek elkerülni a délutáni „energiaválságot”.
A mandula például kiváló E-vitamin forrás, ami antioxidáns hatású, és támogatja a bőr egészségét. A dió gazdag omega-3 zsírsavakban, melyek jótékony hatással vannak az agyműködésre és a szív- és érrendszerre. A mogyoró remek magnézium forrás, ami elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez és az izmok ellazulásához. A kesudió pedig vasat tartalmaz, ami fontos a vérképzéshez és a fáradtság leküzdéséhez.
De nem csak a diófélék, a magvak is kiemelkedő tápértékkel bírnak. A tökmag cinkben gazdag, ami erősíti az immunrendszert és támogatja a haj és a bőr egészségét. A napraforgómag E-vitamint és szelént tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak és védik a sejteket a károsodástól. A chia mag rengeteg rostot tartalmaz, ami elősegíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. A lenmag pedig omega-3 zsírsavakat és lignánokat tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a hormonháztartásra.
A dió- és magfélék nemcsak a testet táplálják, hanem az agyat is, javítva a koncentrációt és a memóriát.
Azonban fontos a mértékletesség. A dió- és magfélék kalóriadúsak, ezért napi egy maréknyi mennyiség elegendő. Érdemes natúr, sózatlan és pörköletlen változatokat választani, hogy elkerüljük a felesleges só- és zsírfogyasztást. Könnyen magunkkal vihetjük őket egy kis dobozban vagy zacskóban, így bármikor kéznél lehetnek, amikor szükségünk van egy egészséges és tápláló snack-re.
Tipp: Készítsünk saját magkeveréket, kombinálva a kedvenc dióféléinket és magvainkat! Így változatosabbá tehetjük a snack-ünket és kihasználhatjuk a különböző tápanyagok előnyeit.
Joghurt és kefir: probiotikumok a bélflóráért és az immunrendszerért
A joghurt és a kefir kiváló választás munka közbeni, egészséges snacknek, hiszen könnyen beszerezhetők, tárolhatók és fogyaszthatók. Mindkettő tele van probiotikumokkal, azaz jótékony baktériumokkal, amelyek elengedhetetlenek a bélflóra egészségének megőrzéséhez. A bélflóra egyensúlyának fenntartása pedig közvetlen hatással van az immunrendszer működésére.
A probiotikumok segítik a tápanyagok felszívódását, gátolják a káros baktériumok szaporodását, és erősítik a bélfalat, ezáltal csökkentve a gyulladás kockázatát. A munkahelyi stressz gyakran megviseli a bélrendszert, ezért a joghurt és a kefir rendszeres fogyasztása különösen előnyös lehet.
A bélflóra egészsége szorosan összefügg az immunrendszer hatékony működésével, így a probiotikumokban gazdag joghurt és kefir fogyasztása hozzájárulhat a betegségekkel szembeni ellenálló képesség növeléséhez.
A joghurt sokféle változatban elérhető, így könnyen megtalálhatod a számodra leginkább megfelelőt. Választhatsz natúr, gyümölcsös, vagy akár görög joghurtot is. A görög joghurt ráadásul magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, ami hosszantartó teltségérzetet biztosít.
A kefir egy erjesztett tejtermék, amely a joghurthoz hasonlóan sok probiotikumot tartalmaz, de általában savanykásabb ízű és hígabb állagú. Készítheted magad is, vagy megvásárolhatod a legtöbb élelmiszerboltban. Fogyaszthatod önmagában, vagy turmixokhoz adva.
Mindkét tejtermék nagyszerűen kombinálható más egészséges snackekkel is. Például, adhatsz a joghurthoz friss gyümölcsöket, magvakat, vagy granola-t a még táplálóbb és ízletesebb snack érdekében. A kefir pedig remek alapja lehet egy gyümölcsös smoothie-nak.
Teljes kiőrlésű kekszek és puffasztott rizsszeletek: rostban gazdag alternatívák
A teljes kiőrlésű kekszek és a puffasztott rizsszeletek nagyszerű választásnak bizonyulnak, ha rostban gazdag, gyorsan elkészíthető nassolnivalót keresünk a munkahelyen. Ezek az alternatívák lassabban emésztődnek, mint a finomított gabonából készült társaik, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak, és segítenek elkerülni a hirtelen vércukorszint-emelkedést és -esést.
A rost elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez és a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A legtöbb ember nem fogyaszt elegendő rostot naponta, ezért a teljes kiőrlésű kekszek és rizsszeletek beillesztése az étrendbe egyszerű módja lehet ennek javítására.
A rostban gazdag snackek segíthetnek a koncentráció megőrzésében és a délutáni fáradtság leküzdésében.
Mire figyeljünk a választás során?
- Olvassuk el a címkét! Keressünk olyan termékeket, amelyek magas rosttartalommal rendelkeznek és alacsony a hozzáadott cukor- vagy sótartalmuk.
- Válasszunk különböző ízesítéseket! A natúr változat mellett léteznek például magvakkal, fűszerekkel vagy gyümölcsökkel dúsított kekszek és rizsszeletek is.
- Kombináljuk más egészséges ételekkel! A kekszeket vagy rizsszeleteket párosíthatjuk például avokádóval, hummusszal, túróval vagy sajttal a még táplálóbb és ízletesebb snack érdekében.
A puffasztott rizsszeletek különösen előnyösek lehetnek, mert alacsony a kalóriatartalmuk, így azok is bátran fogyaszthatják, akik a testsúlyukra figyelnek. A teljes kiőrlésű kekszek pedig gyakran tartalmaznak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, például B-vitaminokat és magnéziumot.
Mindkét opció könnyen tárolható a munkahelyen, és nem igényel különösebb előkészületet, így ideális választás a rohanós napokon.
Hummusz és zöldségmártogatós: fehérje és rost egyben

A hummusz és zöldségmártogatós egy kiváló választás, ha valami egészségesre és laktatóra vágysz munka közben. A hummusz, mely csicseriborsóból, tahiniből (szezámpaszta), olívaolajból, citromléből és fokhagymából készül, remek fehérjeforrás, ráadásul rostban is gazdag.
A zöldségekkel kombinálva pedig igazi vitaminbomba! Választhatsz a klasszikus sárgarépát, uborkát, paprikát, zellerszárat, de akár brokkolit, karfiolt vagy retek szeleteket is mártogathatsz.
A hummusz és a zöldségek kombinációja nemcsak az éhséget csillapítja, hanem a vércukorszintet is stabilan tartja, így elkerülheted a délutáni energia-összeomlást.
Elkészítése roppant egyszerű: a hummuszt készen is megvásárolhatod, de otthon is könnyen elkészítheted egy turmixgép segítségével. A zöldségeket alaposan mosd meg, vágd csíkokra vagy karikákra, és már kész is az egészséges nassolnivaló!
Tipp: Ha változatosabbá szeretnéd tenni, próbálj ki különböző ízesítésű hummuszokat, például fűszerpaprikásat, pestósat vagy avokádósat. A zöldségeket pedig kínáld mellé egy kis citromlével vagy fűszersóval megszórva.
A hummusz nemcsak finom, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A csicseriborsó segít csökkenteni a koleszterinszintet, a tahini gazdag kalciumban, az olívaolaj pedig szívvédő hatású. A zöldségek pedig vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal látják el a szervezeted.
Tojás: a tökéletes fehérjeforrás
A tojás az egyik legkényelmesebb és legteljesebb fehérjeforrás, ami tökéletes választás munka közbeni snacknek. Könnyen elkészíthető és sokoldalúan variálható.
Főtt tojás: Egyszerűen megfőzheted őket előre, és hűtőben tárolhatod. Egy-két főtt tojás remekül csillapítja az éhséget és hosszan tartó energiát biztosít.
A tojás nem csak fehérjében gazdag, hanem tartalmaz esszenciális aminosavakat, vitaminokat (például D-vitamint és B12-vitamint) és ásványi anyagokat is.
Rántotta: Egy gyors rántotta akár a munkahelyen is elkészíthető, ha van mikróhullámú sütőd. Keverj össze egy-két tojást egy kis tejjel vagy vízzel, fűszerezd, és süsd meg rövid idő alatt.
Tojásos muffin: Készíts előre tojásos muffint zöldségekkel és sajttal. Ez egy tápanyagdús és laktató snack, amit könnyen magaddal vihetsz.
A tojás alacsony kalóriatartalmú, így segít a súlykontrollban is. Ráadásul a benne található koleszterin nem feltétlenül emeli meg a vér koleszterinszintjét, különösen, ha kiegyensúlyozottan táplálkozol.
Edamame: a növényi fehérje ereje
Az edamame, vagyis a zsenge szójabab, tökéletes választás, ha egy gyors és tápláló snackre vágysz a munkahelyeden. Magas fehérjetartalma segít fenntartani a koncentrációt és az energiaszintet a nap folyamán.
Könnyen elkészíthető: egyszerűen párold meg, főzd meg, vagy mikrohullámú sütőben melegítsd fel a fagyasztott edamame-t néhány perc alatt. Szórd meg egy kevés tengeri sóval a még finomabb ízélményért.
Az edamame nem csak fehérjében gazdag, hanem rostokban, vitaminokban (például K-vitamin) és ásványi anyagokban is bővelkedik. Ezáltal hozzájárul az emésztés javításához és az általános jó közérzethez.
Az edamame kiváló növényi alapú fehérjeforrás, ami ideális választás vegetáriánusok és vegánok számára is.
Ha unod a sós változatot, próbáld ki fűszeres szójaszósszal, chilipehellyel, vagy akár szezámmaggal megszórva. Kísérletezz bátran a különböző ízekkel, hogy megtaláld a kedvencedet!
Az edamame nem csak önmagában finom, hanem hozzáadhatod salátákhoz, levesekhez, vagy akár rizsételekhez is, ezzel növelve azok tápértékét.
Étcsokoládé: az örömhormonok serkentője mértékkel
Az étcsokoládé nem csupán egy finom csemege, hanem egy kiváló snack is lehet a munkahelyen, amennyiben mértékkel fogyasztjuk. Magas kakaótartalma (legalább 70%) miatt gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben.
Az étcsokoládé fogyasztása serkenti az endorfin termelést, azaz az örömhormonok felszabadulását, ami javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stresszt. Ez különösen hasznos lehet a munkahelyi stressz kezelésében.
Az étcsokoládé kis mennyiségben fogyasztva javíthatja a koncentrációt és a kognitív funkciókat a benne található flavonoidoknak köszönhetően.
Figyeljünk a mennyiségre! Napi 1-2 kocka étcsokoládé elegendő ahhoz, hogy élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy túlzásba esnénk a kalóriabevitellel. Válasszunk magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládét, ami kevesebb cukrot és adalékanyagot tartalmaz.
Az étcsokoládé kombinálható más egészséges snackekkel is. Például fogyaszthatjuk egy marék dióval vagy mandulával, ami növeli a teltségérzetet és további tápanyagokat biztosít.
Ne feledjük, hogy az étcsokoládé nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást. Csupán egy kiegészítő, amellyel élvezetesebbé tehetjük a munkanapunkat és támogathatjuk a mentális jólétünket.
Tipp: Tartsd az étcsokoládét a hűtőben, így lassabban olvad és tovább élvezheted az ízét.
A snackek tudatos kiválasztása: címkék olvasása és összetevők ismerete

Amikor egészséges snackeket választunk a munkahelyre, elengedhetetlen a tudatos vásárlás. Ez azt jelenti, hogy nem elég a polcról leemelni az első terméket, ami szimpatikusnak tűnik. A címkék alapos tanulmányozása és az összetevők ismerete kulcsfontosságú a helyes döntéshez.
Kezdjük a tápérték táblázattal. Figyeljünk a kalóriatartalomra, a zsírmennyiségre (különösen a telített zsírokra), a szénhidráttartalomra (különösen a hozzáadott cukrokra), a rosttartalomra és a fehérjetartalomra. Egy jó snack általában magas rost- és fehérjetartalommal rendelkezik, míg alacsony a hozzáadott cukrok és a telített zsírok mennyisége.
Az összetevők listája legalább ilyen fontos. Minél rövidebb a lista, annál jobb. Keressük a teljes értékű gabonákat, a magvakat, a gyümölcsöket és a zöldségeket. Kerüljük azokat a termékeket, amelyek magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, hidrogénezett olajokat, mesterséges színezékeket és tartósítószereket tartalmaznak.
Ne feledjük: az élelmiszeripari marketing gyakran megtévesztő lehet. A „light”, „zsírszegény” vagy „cukormentes” feliratok nem mindig jelentenek egészséges választást. Mindig ellenőrizzük a tápérték táblázatot és az összetevők listáját!
Például, egy müzliszelet egészségesnek tűnhet, de ha megnézzük a címkét, kiderülhet, hogy rengeteg hozzáadott cukrot és minimális rostot tartalmaz. Ezzel szemben egy marék dió vagy egy alma sokkal jobb választás lehet.
A házilag elkészített snackek előnye, hogy teljes mértékben kontrollálhatjuk az összetevőket. Így biztosak lehetünk abban, hogy valóban egészséges és tápláló ételeket fogyasztunk munka közben is.
Praktikus tippek a snackek előkészítéséhez és tárolásához a munkahelyen
A munkahelyi snackek előkészítése kulcsfontosságú a sikeres és egészséges étkezéshez. A tervezés az első lépés. Készítsünk egy heti snack-tervet, figyelembe véve a tápértéket és a változatosságot. Ez segít elkerülni az impulzusvásárlásokat és a kevésbé egészséges alternatívákat.
A tárolás is kiemelkedően fontos. Használjunk légmentesen záródó dobozokat és uzsonnás tasakokat, hogy a snackek frissek maradjanak. A gyümölcsök és zöldségek különösen érzékenyek, ezért érdemes őket hűtőben tárolni, ha van rá lehetőség. Ha nincs hűtőnk, válasszunk olyan snackeket, amelyek szobahőmérsékleten is jól tárolhatók, például diákcsemegét vagy aszalt gyümölcsöt.
Az előkészítés időt takaríthat meg a hét folyamán. Vágjuk fel a zöldségeket és gyümölcsöket előre, és osszuk el őket kisebb adagokba. A dióféléket is kimérhetjük előre, hogy ne essünk túlzásba. Ha joghurtot vagy más tejterméket viszünk, győződjünk meg róla, hogy hűtve tudjuk tárolni.
A legfontosabb, hogy a snackek táplálóak és kielégítőek legyenek, hogy energiát adjanak a nap folyamán és elkerüljük a hirtelen vércukorszint-ingadozásokat.
A munkahelyen való fogyasztás szempontjából praktikus, ha készülünk nedves törlőkendővel vagy kézfertőtlenítővel, különösen, ha nem tudunk azonnal kezet mosni. Ezenkívül érdemes egy kis szemeteszsákot is tartani az asztalunknál, hogy azonnal el tudjuk dobni a csomagolóanyagokat.
Íme néhány tipp a csomagolásra:
- Használjunk újrahasználható edényeket a környezetvédelem érdekében.
- Címkézzük fel az edényeket, hogy tudjuk, mi van bennük, és mikor készültek.
- Különítsük el a nedves és száraz snackeket, hogy elkerüljük az elázást.
Néhány további szempont:
- Figyeljünk a mennyiségre. A snackek célja, hogy áthidalják az étkezések közötti időt, nem pedig helyettesítsék azokat.
- Válasszunk olyan snackeket, amelyek rostban gazdagok, mert ezek hosszabb ideig tartanak jóllakottnak.
- Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról. A víz vagy a cukormentes tea is nagyszerű kiegészítője lehet a snackeknek.