Novemberben folytatódik a „Lépcsőházi történetek”, a Budavári Művelődési Ház akusztikus koncertsorozata, ahol feltörekvő és már elismert zenészek mutatkoznak be a rakparti Andrássy-palota patinás lépcsőházában. Az ötlet megálmodója, Lovas András hangtechnikus elárulta, miért lesz igazán különleges koncertélményben része annak, aki ellátogat a Bem rakparti épületbe.

Ahogy a koncertsorozat nevében is benne van, a „Lépcsőházi történetek” helyszíne nem más, mint egy belvárosi lépcsőház, aminek az akusztikája már-már tökéletes. A Bem rakparton található Andrássy-palotaként is ismert épület napjainkban a Budavári Művelődési Háznak ad otthont. Az elmúlt hónapokban olyan tehetséges előadók léptek fel a „Lépcsőházi történetek” koncertsorozaton, mint például Harcsa Veronika és Razvaljajeva Anasztázia vagy éppen Papp Tímea és Fülöp Gergely. A nem mindennapi koncerthelyszínről az ötletgazda, Lovas András hangtechnikus mesélt.

IMG 5756 jo lesz

„Az akusztika szerelmese vagyok” – kezdi a beszélgetést András, aki amellett, hogy az 1. kerületi művelődési ház hangtechnikusa, rendszeresen tart zenetechnika kurzusokat is.

„A 2018-as évadunkban gyakran előfordult velem, hogy esténként, a nagytermi előadások hangosítását követően, mint énekes, skálázni és énekelni kezdtem a márványlépcsőházunkban” – András ekkor fedezte fel a lehetőséget az Andrássy-palota lépcsőházában. Ahogy ő fogalmaz, olyan érzés volt számára ott énekelni, mintha a hangját felnagyította és megsokszorozta volna a lépcsőház csengő-bongó megszólalása.

„Az Andrássy-palota lépcsőházának akusztikája azért rendhagyó és különleges, mert nagy belmagassága van, óriási a rezgőtér, illetve sima - márvány és mészkő - felületek alkotják. Különösen hosszú kicsengése van a helynek, így egy természetes zengés társul minden egyes megszólaltatott hanghoz, mintegy dúsabb, grandiózusabb, színesebb megszólalást eredményezve, bármiféle erősítő berendezés vagy technika nélkül. Ennek az előadói térnek nagyon jól áll az akusztikus zene, a szóló, duó, trió formációk, ritkás hangszereléssel, lassú tempójú muzsikával.”

IMG 1201 kicsi logoval

A Budavári Művelődési Ház „Lépcsőházi történetek” koncertsorozata éppen erre a sajátos hangzásra épül. Egészen különleges, ahogy a hanghullámok visszaverődnek a lépcsőház márványfalairól, és a zene betölti a teret.

IMG 1209 kicsi copy2

November 7-én, csütörtökön 20.00-kor egy többszörös díjnyertes nemzetközi akusztikus duó, a DUŠKA lép fel az Andrássy-palota sajátos „színpadán.” Kazai Ági jazzénekes és Štefan Uhriňák gitáros-énekes-dalszerző zenéjét az egymásra hangolódás, az improvizáció és a
kapcsolódási pontok keresése jellemzi.

IMG 1171 kicsi2

Képek: Lőrinczi Hunor